imagine

dat de ira niet in brighton, maar in new york eens een aanslag had gedaan. een grote, die lukte. en stel dat de verenigde staten dan in heel ierland oorlog gingen voeren.

bij die imaginaire ira-aanslag in new york waren pak-m-beet een paar duizend amerikanen omgekomen. voldoende reden om ten strijde te trekken tegen ierland (‘homebase of the terrorists’) en andere ‘evil countries’ zoals nederland.

het is helemaal niet zo moeilijk om je dat voor te stellen. ‘t was bekend dat er -in ieder geval in amsterdam- ierse terroristen woonden en hun ding deden. niet met openlijke support van onze regering, maar met slechts een beetje kwade wil kun je het rustig ‘gedogen’ noemen. tenslotte werd de gemiddelde ier in amsterdam met rust gelaten zolang hij niets strafbaars deed. als-was-het een onschuldig burger.

maar goed, een sowiso al bedreigend land, met homohuwelijken op komst, en krakers en euthanasie en coffeeshops al welig tierend. een land waarvan verder bekend is dat de hoofdstad een respectabel aantal ira-sympathisanten en zelfs terroristen herbergt. (dat was ook zo, ik herinner me spectaculaire -wel, indertijd spectaculaire- arrestaties in buitenveldert, waar ik ben opgegroeid)

we hebben geluk gehad dat de ira -net als de duitse en italiaanse terreurgroepen van de jaren ’70 en ’80- zich buiten europa rustig heeft gehouden. ik heb niks met die groepen. ik heb ook niet veel met de vs. maar als die laatsten amsterdam gingen bombarderen naar aanleiding van een aanslag van een groep ierse of duitse of italiaanse of zelfs nederlandse terroristen -hoe erg ook- … ik zou wel heel erg boos worden.

Leave a Reply