john fowles


binnenkort moet ik toch eens wat schrijven over john fowles. hij is vooral bekend als schrijver van het boek the french lieutenants woman dat weer vooral bekend is als film met meryl streep. maar fowles verdient het om van meer bekend te blijven.

the collector* bijvoorbeeld. als roman verschenen in 1963 en in 1965 tot cultfilm gemaakt. of het curieuze filosofische werkje the aristos, geschreven in de jaren 50, toen hij net was gaan studeren. the magus is nog steeds wel bekend geloof ik. mantissa vond ik zelf een charmante novelle over de relatie kunstenaar-muze en tussen de rest zaten ook nog dingen die ik de moeite waard vond.

maar het gaat me nu om the collector in combinatie met dat rare filosofische the aristos, daar wil ik wat over schrijven. het plan is ergens aanstaand weekend. als je ongeduldig wordt kun je bij wijze van huiswerk vast iets lezen, de film (of de trailer) kijken of alle gegeven links beklikken.

of, meer in de lijn van grunberg: fantaseer eens wat je zou doen als je zo rijk raakt dat je elke fantasie kunt verwezenlijken en als niemand in de gaten heeft wat je doet. wat zou je doen?

_______________________________________________________________
* volg deze link en lees de recensie van de new york times book review zoals gepubliceerd op 28 juli 1963! dan houd ik zo van ‘tinternet.

6 thoughts on john fowles

 1. The Collector! Ik heb dat boek voor mijn Engelse lijst gelezen, op de middelbare school, en vond het prachtig. Hoewel ik het nooit herlezen heb is het altijd blijven hangen. Vooral de beklemmende sfeer, en hoe de twee werelden van de man en het meisje – elk hun eigen dromen en verlangens – zo tegenover elkaar staan.
  Daarom ook wellicht is het het enige boek dat mijn schifting van ‘schoolboeken’ heeft overleefd. Ik word nu toch zeer nieuwsgierig naar hoe dat boek zich nu laat lezen door mij. Ik kijk uit naar je schrijven erover.

 2. je hebt het zelfs nog ja? wat leuk. heb je de film ooit gezien? zo niet, dan geeft de trailer die ik net gelinkt heb een aardig beeld. wel heel erg ’65 (het boek zelf heeft de tijd redelijk ongedateerd doorstaan) maar het haalt snel wat dingen van de roman terug, in mijn hoofd tenminste.

  ik heb de film, een jaar of 10 geleden, alleen eens op tv gezien. volgens imdb is er geen dvd, helaas.

 3. Ja, ik heb de Engelse pocket in mijn kast staan (met een vage, krasserige cover van het meisje). Dat het boek de tijd doorstaan heeft geloof ik zeker: ik leer nu pas van jou dat het een boek is uit de jaren ’60, ik dacht toentertijd dat het van ‘nu’ was.
  De film heb ik nimmer gezien, en ook met die trailer wacht ik nog even tot ik hem opnieuw gelezen heb (als het een Robert Redford-70s film was geweest was ik overstag gegaan ;-).
  Heb jij het boek niet in huis?

 4. Mooi dat je Fowles in het zonnetje zet/gaat zetten, juist omdat hij wat in het schemerduister verzeild dreigt te raken. Te vaak richt de aandacht zich op die boeken die toch al aandacht krijgen.
  Zelf heb ik alleen ooit ‘The French Lieutenant’s Woman’ gelezen, maar daar weet ik niet meer van dan dat ik het erg goed vond. Ik blader er nu doorheen maar meer herinneringen komen helaas niet terug. Het ziet er wel interessant uit met die citaten aan het begin van elk hoofdstuk.

 5. Ik heb voor mijn Engelse lijst The Collector gelezen, op aanraden van mijn twee jaar oudere zus – ik las altijd alles wat zij had gelezen, ik was dus op twee jaar jongere leeftijd even ‘literair rijp’ als zij – studeer nu niet voor niets Moderne Letterkunde. The Collector was geweldig! Heb laatst The French Lieutenant’s Woman gelezen, lekker postmodernistisch toch wel, hoewel niet vervelend postmodernistisch. Ik hou wel van commentaar van de auteur enzo, de grapjes en trucjes die hij uithaalt. Ben nu weer benieuwd of dat in The Collector eigenlijk ook zo was, want die heb ik gelezen voordat ik ook maar iets over postmodernisme wist. De film van The Collector heb ik nooit gezien, die van The French Lieutenant’s Woman wel, vlak nadat ik het boek had gelezen (ik huurde de video toevallig een week voordat hij op RTL werd uitgezonden). Als ik ooit klaar ben met mijn studie ga ik meer van Fowles lezen! En hier kom ik ook nog wel terug! :)

 6. heb de magiƫr gelezen
  prachtig boek vol intriges, maar weet iemand me te zeggen wat dat molenachtig gebouw op de kaft voorstelt?

Leave a Reply