rockarchive

vanavond liep ik een route die ik al een tijdje niet genomen had. er gaan heel veel wegen en straatjes van en naar mijn werk en in tijd scheelt het niet veel. en dus heb ik een soort van basisroute en varieer ik verder alle kanten op. zo zag ik vandaag iets nieuws op de hoek prinsengracht/egelantiersgracht.

daar zat eerst een kinderopvang en de laatste keer dat ik keek zat er helemaal niks. nu hingen er foto’s van muzikanten. ik wierp een tweede blik en zag een galerie die dicht was. vooral mijn handen en benen vonden het te koud om van buiten te blijven kijken, maar op het raam stond een verwijzing naar een site. ik repeteerde de url een paar keer in mijn hoofd en liep verder door naar huis.

rockarchive blijkt in 1998 opgericht door jill furmanovsky. er waren al galeries in london en dublin, en nu dus ook in amsterdam.

In the footsteps of collectives like Magnum, rockarchive is run very much on behalf of its photographers. Its philosophy is to accord dignity and recognition to the art of photography and maintain the rights of its practitioners. But the long-term aims are wider: to promote lesser known work by high profile photographers as well as the work of up and coming photographers, to provide a valuable historical resource, to offer news on exhibtions and events and to provide links to other pertinent websites.

op ‘t eerste gezicht doet het aanbod behoorlijk gedateerd aan. tom waits, u2, elvis costello, blur, joy division etcetera. nu ik de site wat beter doorneem zie ik dat het niet alleen zulk oud spul is, al zijn de meeste gefotografeerden wel heel erg bekend. er lijken wel met enige regelmaat verse fotografen ingelijfd te worden, maar ook pas nadat de sporen al verdiend zijn.

ik zie mezelf niet snel foto’s van muzikanten aan de muur hangen. ze zouden gaan bewegen en praten en bij me intrekken, en dat heb ik liever niet. als je daar zelf geen last van denkt te hebben, en als het niet nieuw en spannend hoeft te zijn dan vind je bij rockarchive misschien iets van je gading. ze hebben ook fotoboeken en box-sets. als ze volgende keer open zijn zal ik eens beter kijken.

One thought on rockarchive

  1. Ik heb Kurt Cobain aan de muur hangen. Niet uit een ‘idolenverering’ maar de man intrigeert mij wel, bovendien is zijn foto op de poster gewoon erg mooi. Ik hou wel van zulke dingen aan de muur, hoewel wat meer kunst of kunsterig ook mooi is.

Leave a Reply